Štrudla od kestena
Još jedna od naših štrudli. Vjerujte: priča da pravljenje štrudli je zahtjevna stvar, su samo predrasude! Ova štrudla će zbog maslaca dugo ostati svježa.
Potrebno je:
za tijesto:
za tijesto:
40 g svježega kvasca,
400 g brašna,
250 g margarina,
1 jaje,
1 žumanjak,
100g šećera,
50 ml mlijeka;
za nadjev:
400 g brašna,
250 g margarina,
1 jaje,
1 žumanjak,
100g šećera,
50 ml mlijeka;
za nadjev:
300 g očišćenog kuhanog kestena,
150 g piškotnih mrvica,
50 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
1 jaje.
Kvasac rastopimo u mlijeku, dodamo žlicu šećera i sačekamo dok ne počne da raste. Pomiješamo brašno, jaje, žumanjak i margarin. Dodamo kvasac i zamjesimo tijesto. Ostavimo da odstoji pola sata.
150 g piškotnih mrvica,
50 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
1 jaje.
Kvasac rastopimo u mlijeku, dodamo žlicu šećera i sačekamo dok ne počne da raste. Pomiješamo brašno, jaje, žumanjak i margarin. Dodamo kvasac i zamjesimo tijesto. Ostavimo da odstoji pola sata.
Kesten pire pomiješamo sa piškotnim mrvicama, šećerom i slatkim vrhnjem. Ukoliko nadjev bude pregust dodamo još malo slatkog vrhnja. Tijesto razvučemo na tanko i namažemo ga nadjevom. Uvijemo u štrudlu i položimo u podmazan pleh. Štrudlu premažemo žumanjkom i pečemo na 170˚ C oko pola sata.
Rolada od kestena
Brzo pripravljena, sočna i mirisna - jedan komad neće biti dovoljno!
Potrebno je:
za biskvit:
5 jaja,
5 žlica šećera,
2 žlice brašna,
3 rebra naribane čokolade;
za nadjev:
200 g očišćenog kuhanog kestena,
50 g šećera u prahu,
200 ml slatkog vrhnja.
Jaja i šećer pjenasto umutimoi, dodamo brašno i naribanu čokoladu. Smjesu izlijemo u pleh, koji smo obložili papirom za pečenje, pečemo 8 minuta na 200˚ C. Pečen biskvit okrenemo na foliji, zavijemo pričekamo da se ohladi.
5 jaja,
5 žlica šećera,
2 žlice brašna,
3 rebra naribane čokolade;
za nadjev:
200 g očišćenog kuhanog kestena,
50 g šećera u prahu,
200 ml slatkog vrhnja.
Jaja i šećer pjenasto umutimoi, dodamo brašno i naribanu čokoladu. Smjesu izlijemo u pleh, koji smo obložili papirom za pečenje, pečemo 8 minuta na 200˚ C. Pečen biskvit okrenemo na foliji, zavijemo pričekamo da se ohladi.
Za nadjev slatko vrhnje natučemo u čvrsti šlag, dodamo kesten pire i šećer. Premažemo ohlađeni biskvit i uvijemo u rolad.
Kestenove kuglice
Ove jednostavne kestenove "lizalice" su bile hit ove godine: djeca ih razgrabe u tren.. Možda bi se isplatilo tako „prodavati“ brokule i mrkvu?
Potrebno je:
100 g piškotnih mrvica ili zdrobljenog keksa,
200 g očišćenog kuhanog kestena,
100 g putera,
200 ml slatkog vrhnja,
50 g šećera,
50g čokolade,
i čokolade za preljev.
200 g očišćenog kuhanog kestena,
100 g putera,
200 ml slatkog vrhnja,
50 g šećera,
50g čokolade,
i čokolade za preljev.
Izmiješamo sve sastojke, ako je smjesa previše rijetka, dodamo još malo mrvica, a ukoliko je previše gusta dodamo joj malo slatkog vrhnja. Oblikujemo kuglice i stavimo plastične štapiće. Ostavimo kuglice na hladnom mjestu da očvrsnu, a poslije ih umočimo u rastopljenu čokoladu i stavimo u papirne košarice.
Čokoladni muffini sa kremom od kestena
Ovaj desert možemo lako da napravimo po receptu za čokoladne muffine i ukrasimo ih kremom koju smo koristili za rolad od kestena.
Potrebno je:
za mufffine:
1 / 4 šalice maslaca,
15 dag čokolade,
2 jaja,
1,5 šalice šećera
2 šalice brašna
1,5 šalice mlijeka
2 žličice praška za pecivo
1 / 2 žličice soli
vanilin šećer;
15 dag čokolade,
2 jaja,
1,5 šalice šećera
2 šalice brašna
1,5 šalice mlijeka
2 žličice praška za pecivo
1 / 2 žličice soli
vanilin šećer;
za kremu:
200 g očišćenog kuhanog kestena
50 g šećera u prahu,
200 ml slatkog vrhnja.
50 g šećera u prahu,
200 ml slatkog vrhnja.
Maslac i čokoladu rastopimo na pari. Jaja umutimo sa šećerom i pomiješamo sa čokoladnom smjesom. Pomiješamo sve suhe sastojke i sa mlijekom ih naizmjenično dodajemo predhodno pripremljenoj smjesi. Brzo promiješamo i napunimo papirne košarice za muffine. Pečemo ih na temperaturi od 180˚ C oko 15 minuta.
Za kremu utučemo slatko vrhnje, dodamo kesten pire i šećer. Šlag nanesemo špricom preko muffina.
Naša zbirka recepata bit će završena sa grešnim čokoladnim desertom, namirisanim rumom.
Rum kocke
Desert ne zahtjeva puno, točno izrezane kockice koje djeluju tako privlačno, a o mirisu da i ne govorim!
Potrebno je:
za tijesto:
1, 25 šalice brašna
1,5 žličice praška za pecivo,
pola čajne žlice sode
100 g čokolade
1,5 šalice šećera
0,5 šalice tople vode
3 jaja
žlica kakaa
220 g maslaca
0,75 šalice kiselog vrhnja
žlica ruma
1,5 žličice praška za pecivo,
pola čajne žlice sode
100 g čokolade
1,5 šalice šećera
0,5 šalice tople vode
3 jaja
žlica kakaa
220 g maslaca
0,75 šalice kiselog vrhnja
žlica ruma
za preljev:
100 g čokolade za kuhanje,
100 ml slatkog vrhnja,
50 g maslaca.
U posudi izmješamo brašno, prašak za pecivo i sodu. Zasebno rastopimo čokoladu na vručoj pari i dodamo šećer. Pjenasto umutimo jaja, dodamo puter, rastopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i rum, i polako dodajemo mješavinu brašna, praška za pecivo i sode.
Tijesto izlijemo u pleh i pečemo na 170˚ C približno 30 minuta. Da li je tijesto pečeno provjerimo čačkalicom.
Zatim rastopimo maslac i čokoladu i pomiješamo sa vrhnjem. Prelijemo preko ohlađenog kolača. Pričekamo da očvrsne i potom izrežemo na kocke.
Dakle, ovo su bili naši fantastični recepti sa kestenjem: pripremite ih za blagdane, rođendane, obljetnice, vjenčanja i proslave, ili neke druge prigode koje ćete iskoristiti za druženje – ispecite i uživajte!
a sve te recepte i više možete pronači ovdje.....
Nema komentara:
Objavi komentar
hvala na komentaru, uvijek ste dobro došli na moj blog vaše me pohvale potiču da budem još bolja!!! :-)